MEMENTO

Het vokaal en instrumentaal ensemble Capella Nova brengt een concertprogramma waarin muziek uit de Renaissance en de Vroegbarok in dialoog gaat met actuele problematieken.

Door hun uittocht uit Egypte is het bijbelse volk Israël het iconische voorbeeld geworden van vluchtelingen, migranten en ballingen doorheen vele eeuwen en continenten.

In de Lamentaties of klaagzangen toegeschreven aan de profeet Jeremias wordt het verdriet verwoord omwille van de ballingschap van datzelfde Joodse volk in Babylon. Deze verzen behoren tot de meest aangrijpende poëtische teksten uit het Oude Testament.

In dit concert weerklinken de zettingen van de Vlaamse componist Orlandus Lassus (15321594) en van zijn Italiaanse collega’s Tiburtio Massaino (15501609) en Emilio de Cavalieri (15501602), die één van de eerste componisten was die in zijn Lamentaties gebruik maakte van de nieuwe expressieve monodiestijl. Doorheen de eeuwen is de mensheid getroffen door vreselijke oorlogen, dodelijke ziektes en epidemieën.  In 1636 schreef Heinrich Schütz (15851672) zijn  Musikalische Exequien als een beklijvende muzikale reflectie op het menselijke leed en de dood.

Vocalisten
Sopranen Hanne Raport-Hautekiet, Marijke Porta, Ingrid Devriendt, Brigitte Maes, Kathelijne Jordens, Els Vanderschommen
Alten Hilde Vlassak, Annik Swinnen, Joan Veldman, Jan Peters
Tenoren René Kumpen, Tim Juwet, Kris de Bruijn, Bert Lemmens
Bassen Kris Lemmens, Maarten Tielens, Bart Strauven, Stef Konings, Jan Baeten
Instrumentalisten
Fluiten Erik Panis, Luc Ritzen
Viola da gamba Lieve Daelman, Christine Lejeune, Luc Ritzen, Paul Geusens
Violone Elly de Bruijn
Kistorgel Arno Kerkhof
Luit / theorbe Walter Zwiekhorst